Bioarcheologický výzkum historické městské parcely. Turnov - ulice Antonína Dvořáka čp. 297 - Prostředník, Jan; null, null; Komárková, Veronika; Kovačiková, Lenka; Myšková, Eva; Novák, Jan; Pavelka, Jaroslav (Státní okresní archiv Semily, 2013)
V roce 2012 provedlo archeologické oddělení Muzea Českého ráje v Turnově záchranný výzkum v souvislosti se stavbou polyfunkčního domu se sociálním programem Spirála. Lokalita se nachází v městské památkové zóně cca 150 m jižně od náměstí Českého ráje v ulici Antonína Dvořáka na místě zbořeného domu čp. 297. Nejstarší písemné zmínky o stavbě na dotčeném městišti se váží k roku 1565. Celková plocha prozkoumaná při záchranném archeologickém výzkumu v roce 2012 činila 24 m2. Provedené archeobotanické a archeozoologické analýzy poskytují přehled širokého spektra konzumovaných potravin rostlinného a živočišného původu. Analýzy potravinových zbytků svědčí o podomácké výrobě produktů z kozího mléka, doplňující data přinesla i analýza parazitů z odpadní jímky.
Bioarchaeological research of historic urban ground-plot. Turnov - Antonín Dvořák street no. 297
Keywords: bioarcheoligie; Turnov; bioarchaeology; urban ground-plot; rescue archaeological research; Turnov