POČÁTKY VZDĚLÁVÁNÍ NA HAVLÍČKOBRODSKU - ŽÁK A UČITEL NA VESNICI - Klimešová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá tématem počátků vzdělávání na Havlíčkobrodsku po zavedení povinné školní docházky. Toto téma je významné především z toho důvodu, že popisuje vývoj vzdělanosti na vesnicích na Havlíčkobrodsku, zakládání škol a fungování škol obecně. Ač má i vzdělání své kořeny již v době před zavedením povinnosti vzdělávat se, zákon vnesl na vesnici nutnost zakládat nové školy, vytvořit nad nimi dozor, spravovat je, najímat učitele, kteří byli kvalifikovaní, a dávat žákům přesně stanovené základy vzdělání. Práce pojednává především o tom, jak se vyučovalo na vesnici, kdo a kde vyučoval, kolik bylo škol, žáků a jaké byly podmínky na škole samotné. Dále práce předkládá rozdíly vzdělání ve městě a na vesnici. Práce stručně pojednává i o obecném politickém vývoji na našem území v 18. a 19. století.
Beginning of education in the region of Havlíčkův Brod - pupil and teacher in the country.
Keywords: Havlíčkobrodsko; historický přehled; zavedení povinné školní docházky; triviální škola; žák na vesnici (práva a povinnosti); osobnost učitele; rozdíly mezi vzděláním na vesnici a ve městě.; Region of Havlíčkův Brod; historical overview; implementation of compulsory school attendance; trivial school; pupil in the country (rights and duties); personality of a teacher; differences between education in the country and in towns.