Environmentální zdanění, stav a perspektivy využití - Žaludová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce zkoumá vývoj environmentálního zdanění na území České republiky, který je porovnán s Dánskem a státy EU. Vzhledem k aktuálnosti tématu klimatických změn vyvstává mnoho otázek ohledně udržitelnosti a správném nastavení daňových systémů. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit míru současného nastavení environmentálního zdanění a jeho budoucího využití jako nástroje pro přechod ekonomiky na klimatickou neutralitu v České republice. K závěrům tohoto cíle bylo dosaženo pomocí systematického zkoumání dat environmentálních daních a poplatků. Z práce plyne, že Česká republika je úspěšná ve svém snažení o snížení emisí a snižování energetické náročnosti průmyslu, i přes toto snížení je stále nad průměrem Evropské unie. Je tedy nutné pokračovat ve snižování jak energetické náročnosti, tak v snižování emisí. Tyto problémy plynou především z energetické náročnosti průmyslu. Česká republika v porovnání s Dánském klade minimální důraz na zatěžování domácnosti environmentálními daněmi, a to i v porovnání s ostatními státy EU.
Environmental taxation, state of art and perspectives of use
Keywords: environmentální daně; daně; daňový systém; klimatická neutralita; environmental taxes; taxes; tax system; climate neutrality