Zhodnocení vybrané "správné zemědělské praxe" ve vybraném provozu s chovem skotu - Pospíchal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znečišťování ovzduší skleníkovými plyny a amoniakem vznikající při chovu skotu s tržní produkcí mléka. Celosvětově je zemědělství považováno za jednoho z největšího produkce amoniaku. V práci jsou popsány jednotlivé složky životního prostředí, zákony a legislativa spojená s tímto tématem. Dále jsou v práci popsány plyny, které byly měřeny a vyhodnocovány. Vlastní měření probíhalo v ZD Skalka na farmě Lipí, kde jsou chovány krávy pro produkci mléka. Hlavní měřicí přístroj byl od značky INNOVA spolu s rozdělovačem odběrných míst. Dále se práce zabývá prostředky, jak snižovat emise stájových plynů.
Evaluation of proper agricultural practice in a farm with dairy cow breeding
Keywords: amoniak; metan; skleníkové plyny; welfare; INNOVA; životní prostředí; zemědělství; ammonia; methane; greenhouse gases; wellfare; INNOVA; environment; agriculture