Zátěž a její zvládání v profesi zdravotní sestry - Špengerová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá psychickou zátěží zdravotních sester pracujících ve směnném provozu. Obecně shrnuje pojmy zátěž a stres. Vymezuje základní problematiku zátěže a stresu, jejich příznaky, zvládání a důsledky, jejich působení na jedince. Zabývá se i možnostmi prevence. Dotazníkovou formou prozkoumá subjektivní vnímání stresu u zdravotních sester interního oddělení a využívání možností ke zvládání stresu sestrami.
Burden and its management in the profession of nurse
Keywords: Zátěž; stres; syndrom vyhoření