Důsledky přijetí zákona o sociálních službách na činnost konkrétního zařízení - Novotný, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce si klade za cíl zmapovat, jaké změny přinesl zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v praxi konkrétního zařízení. A to z pohledu personálu domova pro seniory. V teoretické části se nejdříve práce soustředí na vymezení samotných sociálních služeb, jaké faktory je ovlivňují a jejich význam pro širokou veřejnost. V další kapitole s názvem Vývoj legislativy systému sociální ochrany obyvatelstva, je objasněn přechod od sociálního zabezpečení k sociální ochraně obyvatelstva. Další kapitola se věnuje legislativní snaze o vytvoření ucelené právní úpravy, která by nahradila, již v té době nevyhovující systém sociální péče. Následující kapitoly podrobně charakterizují jednotlivé části nového zákona o sociálních službách, co všechno tento zákon ovlivňuje, jako například standardy kvality sociálních služeb, jejich kontrolu formou inspekce Ministerstva práce a sociálních věcí nebo krajského úřadu. Rovněž se zde práce postupně zaměřuje na novou sociální dávku, její účel, výši, pro koho je určena a kdy vzniká nárok na její vyplacení. Ke konci teoretické části práce je zákon o sociálních službách podroben kritickému hodnocení formou SWAT analýzy. Pro naplnění cíle této práce jsou v praktické části stanoveny dvě hypotézy. Při samotném výzkumu bylo použito dotazníkové šetření a nestandardizovaný rozhovor. Výzkumným vzorkem byl ošetřovatelský a sociální personál domova pro seniory ve Sněženkové ulici v Praze. Dotazníkové šetření a nestandardizované rozhovory potvrdily hypotézu č. 1, ve které je zastáván názor, že vlivem zákona o sociálních službách vzrostou pracovní nároky na management jednotlivých zařízení sociálních služeb. Výzkum rovněž potvrdil hypotézu č. 2, v níž je předpokládán nárůst ošetřovatelské péče z důvodu změny systému financování sociálních služeb a následné změny struktury klientů. Dále se potvrdilo, že zákon dokáže naplnit své hlavní poslání a tím je preventivní působení proti sociálnímu vyloučení.
Consequence of the approval of the Law on Social Services for the operation of a specific facility
Keywords: Zákon o sociálních službách; sociální služby; příspěvek na péči; Standardy kvality sociálních služeb; domov pro seniory; The Social Services Law; the social services; the benefit - care contribution; a senior home