Posuzování mechaniky pohybu chladnokrevných koní - Piscová Mandová, Paulína (Jihočeská univerzita, 2017)
Nejrozšířenějšími plemeny chladnokrevných koní v České republice jsou Českomoravský belgický kůň, Slezský norický kůň a Norický kůň. Hodnocení jejich mechaniky pohybu je důležitou součástí odhadu jejich potenciálu k pracovnímu využití, šlechtitelské hodnotě a případně i ke sportu. Cílem této práce bylo posouzení hodnocení mechaniky pohybu v kroku a klusu využívaných v České republice. Následně byly zhodnocené možnosti využití objektivních metod a jejich efektivnost v chovatelské praxi. V rámci literárního přehledu byly popsány fyziologické a anatomické vlastnosti pohybového aparátu koní, které přímo definují jejich pohybové schopnosti. Dále byla charakterizována nejvýznamnější plemena chladnokrevných koní v České republice a následně byl zpracován přehled charakteristik mechaniky pohybu, metod jejich hodnocení a srovnání s metodami užívaných v zahraničních chovatelských svazech. Z objektivních metod hodnocení mechaniky pohybu byla vybrána videografická kinematická analýza, která je v chovatelské praxi nejlépe uplatnitelná. Za minimálních nákladů bylo možné vykonat tuto analýzu i za běžných podmínek pro české chovatele. Byl ověřen metodický postup měření s důrazem k využití získaných dat k objektivnímu hodnocení mechaniky pohybu chladnokrevných koní. Ze zjištěných poznatků lze za určitých podmínek doporučit tuto metodu jako vhodný doplněk k již zavedeným metodám hodnocení v zootechnické praxi.
Assessment of movement mechanics of coldblooded horses
Keywords: chladnokrevný kůň; mechanika pohybu; kinematická analýza; coldblooded horse; movement mechanics; kinematic analysis