Významné patogenní mikroorganismy syrového kravského mléka - Hrubešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou výskytu patogenních mikroorganismů v syrovém kravském mléce, se zvláštním zaměřením na Campylobacter jejuni a Staphylococcus aureus, včetně jejich negativního vlivu na zdraví konzumentů. Problematika konzumace syrového mléka byla v poslední době dosti diskutovanou otázkou a je v této práci podrobněji rozvedena. S ohledem na možný výskyt patogenních mikroorganismů je nezbytné syrové mléko před konzumací tepelně ošetřit. I přes tuto skutečnost řada konzumentů tento technologický postup nerespektuje a tím ohrožuje své zdraví.
Important food-borne pathogens in raw cow´s milk
Keywords: patogenní mikroorganismy; syrové mléko; bakterie; toxiny; onemocnění; infekce; food-borne pathogens; raw milk; bacteria; toxins; disease; infection