Administrativní zátěž sestry - Válková, Renata (Jihočeská univerzita, 2021)
Abstrakt Současný stav: Problematika ošetřovatelské dokumentace je v současné době velice probíraným tématem, hlavně co se administrativní zátěže týká. Vzhledem k tomu, že práce s ošetřovatelskou dokumentací je nedílnou součástí každodenní práce sester a velice ovlivňuje kvalitu ošetřovatelské péče, je velice důležité, aby práce s ní byla nejen efektivní, ale i přínosná a hlavně dostatečně srozumitelná. Toto by mohla přinést elektronická forma ošetřovatelské dokumentace, která je postupně na vzestupu díky postupné progresi elektronizace všech odvětví. Cílem práce bylo zjistit a zmapovat postoje sester k aktuální ošetřovatelské dokumentaci. Určit, kolik pracovního času celkem stráví jejím záznamem u papírové podoby oproti elektronické, a v neposlední řadě vyhodnotit výhody popřípadě nevýhody elektronické formy ošetřovatelské dokumentace. Metodika práce: Výzkumné šetření bylo realizováno kombinací kvalitativního a kvantitativního přístupu. Data kvalitativního výzkumu byla sebrána pomocí polostrukturovaných rozhovorů a data kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek byl tvořen sestrami, které denně pracují s ošetřovatelskou dokumentací. Konkrétně se jednalo o 112 respondentů. Výběr výzkumného vzorku pro kvalitativní výzkum byl proveden pomocí vícestupňového shlukového výběru a velikost souboru byla určována teoretickým nasycením dat. Následně bylo vybráno 8 sester, se kterými byl realizován polostrukturovaný rozhovor. Výsledky: Závěrem tedy můžeme říci, že majorita dotazovaných sester je se současnou ošetřovatelskou dokumentací víceméně spokojená. Postupná elektronizace ošetřovatelské dokumentace má mnohem kladnější ohlasy, než bychom očekávaly. Většina sester považuje ošetřovatelskou dokumentaci za nezbytnou součást nejen kvalitní ošetřovatelské péče, ale celkově celého ošetřovatelského procesu. Závěry a doporučení pro praxi: Díky našemu výzkumnému šetření mohou být následně realizovány další rozsáhlejší a podrobnější výzkumy, jejichž zaměření může být orientované především na srovnávání papírové ošetřovatelské dokumentace s dokumentací elektronickou. Dnešní moderní společnost prochází ve všech odvětvích, tedy včetně zdravotnictví postupnou elektronizací. Zajímavé a především užitečné by tedy bylo zjištění, zda elektronická ošetřovatelská dokumentace, kterou aktuálně již nčkolik zdravotnických zařízení zcela využívá, dokáže mít v budoucnosti pro ošetřovatelskou péči kladná aktiva.
Administrative burden of nurse
Keywords: sestra; ošetřovatelství; dokumentace; elektronická dokumentace; péče; nemocnice; Nurse; nursing; documentation; electronic nursing documentation; hospital