Syndrom vyhoření u sociálních pracovníků nízkoprahových zařízení v Jihočeském kraji - Otoupalová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá syndromem vyhoření u sociálních pracovníků v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež v Jihočeském kraji. Cílem práce je zjistit četnost výskytu syndromu vyhoření a jaká je prevence syndromu vyhoření u sociálních pracovníků v NZDM. Práce se člení na několik kapitol. V první kapitole teoretické části je charakterizován samotný syndrom vyhoření, symptomy, fáze, jaké osoby jsou nejvíce ohroženy syndromem vyhoření, jaká je prevence, a nakonec jeho léčba. V druhé části jsou charakterizovány nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, jaké jsou jejich cíle, cílová skupina a metody, dále jaké kompetence má v zařízení sociální pracovník a jaké činnosti vykonává. Praktická část prezentuje výsledky kvantitativního výzkumu provedeného formou dotazníkového šetření, který měl za cíl zjistit četnost syndromu vyhoření a zjistit jaká je prevence syndromu vyhoření u sociálních pracovníků v nízkoprahovém zařízení v Jihočeském kraji.
Burnout Syndrome among Social Workers in Low Threshold Facilities in the South Bohemia Region
Keywords: syndrom vyhoření; prevence syndromu vyhoření; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; sociální pracovník v NZDM; Burnout Syndrome; Prevention burnout syndrome; Low-threshold facility for children and youth; Social Workers