Dodržování ošetřovatelských postupů při péči o cévní vstupy se zaměřením na prevenci katétrových infekcí - Třešničková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce na téma ,,Dodržování ošetřovatelských postupů při péči o cévní vstupy se zaměřením na prevenci katétrových infekcí" je tvořena teoretickou a výzkumnou částí. Teoretická část se nejprve zaměřuje na cévní vstupy obecně a na jednotlivé periferní a centrální katétry. Přináší informace o ošetřovatelské péči o cévní vstupy. Dále se práce věnuje infekcím spojených se zdravotní péčí. A v neposlední řadě práce informuje o katétrových infekcích, sepsi a septickém šoku. Výzkumná část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo zjistit, jak sestry dodržují ošetřovatelské postupy při péči o cévní vstupy se zaměřením na prevenci katétrových infekcí. Pro tento cíl bylo stanoveno pět výzkumných otázek. Kvalitativní sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaných rozhovorů a skrytého pozorování. Výzkumný soubor byl tvořen deseti sestrami pracujících na odděleních interního typu. Výběr informantů byl záměrný a probíhal metodou sněhové koule. Z výsledků je patrné, že sestry mají zkušenosti spíše s ošetřovatelskou péčí o periferní žilní katétry než o centrální žilní katétry. Z výsledků také vyplývá, že sestry mají teoretické znalosti o specifikách ošetřovatelské péče. Na základě pozorování bylo ale zjištěno, že některé sestry daná specifika ošetřovatelské péče nedodržují. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou být přínosné pro všechny sestry napříč všemi odděleními. Ale také mohou sloužit jako informační materiál pro studenty zdravotnických oborů.
The observance of nursing processes during the care of vascular inputs focusing on the prevention of catheter infections
Keywords: ošetřovatelské postupy; sestra; cévní vstupy; prevence; katétrová infekce; sepse; nursing processes; nurse; vascular inputs; prevention; catheter infections; sepsis