Co ovlivňuje rozhodnutí mladých žen mít nebo nemít děti? - Vebrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce je nastínit, jaké faktory mohou ovlivňovat rozhodování mladých žen mít nebo nemít dítě, co považují při svém rozhodování za důležité apod. Práce obsahuje teoretickou i praktickou část. První kapitola informuje o současné situaci v české populaci (vývoj porodnosti{&x2026;}). Další tři kapitoly se zabývají různými aspekty, které mohou mít vliv na rozhodování se mladých žen o dítěti. Samostatně stojí kapitola o postavení dítěte ve společnosti a jeho významu pro rodiče. Teoretická část je zakončena kapitolou, která vypovídá o situaci, kdy žena nemá dítě vůbec (dobrovolně i nedobrovolně). Praktická část - výzkum, či spíše sonda pomocí hloubkového rozhovoru - by pak měla na konkrétních odpovědích 12 žen přiblížit, co je pro ně samotné důležité v souvislosti s jejich rozhodováním se pro nebo proti dítěti. Dále jsou zde zmíněny jejich názory na manželství, dobrovolnou bezdětnost apod.
What affects the dicision of young women to have or not to have children?
Keywords: populační vývoj; rodinná politika; rodinné strategie; postavení dítěte; bezdětnost; population trend; family policy; family strategy; role of child; childlessness