Měření spektrálního profilu femtosekundového bílého světla - Troják, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Intenzita laserového pulsu v současných laserových systémech může dosahovat intenzity elektrického pole srovnatelnou s intenzitou elektrického pole, která váže valenční elektrony uvnitř atomů v optickém prostředí.V tomto případě je interakce femtosekundového laserového pulsu s transparentním materiálem nestandardní - nelineární. Materiál nelineárně reaguje s laserovým pulsem a značně ovlivňuje procházející laserový puls. Tato interakce vede k vzniku různých nelineárních optických jevů, jako je např. automodulace fáze, autofokusace, generace vyšších harmonických frekvencí a podobně. V této práci jsem se zabýval interakcí velmi intenzivních femtosekundových laserových pulsů s optickým prostředím (safírovým krystalem), vedoucí k extrémnímu rozšíření spektrální šířky femtosekundového laserového pulsu - ke generaci superkontinua. Tento jev nachází uplatnění v mnoha oborech např. v optoelektronice, optické tomografii, femtochemii. Dodnes nebyl tento jev zcela teoreticky popsán.
Metering spectral profile of femtosecond white light