Mysterium Hoericense. Proměny místa paměti v 19. a 20. století - Palkovič, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná práce pojednává o pašijových hrách v Hořicích na Šumavě (okres Český Krumlov) od jejich vzniku v roce 1816, přes dočasný zánik až do jejich obnovení v roce 1993. Stručně se zabývá historickým vývojem a obsahem inscenovaného příběhu. Hlavní badatelská pozornost se však vztahuje k paměti místa a kulturnímu projevu jako nástroji identity německých a českých obyvatel Hořic na Šumavě. Přitom bylo kromě písemných pramenů využito regionální literatury vydané sudetskými Němci a metody orální historie. Účelem snažení bylo dokumentovat změny kulturní krajiny a sociálního složení Sudet následkem poválečných mocenských tlaků.
Mysterium Hoericense. The Transformations of the Memory of a Place in the 19th and 20th Century
Keywords: Hořice na Šumavě; Pašijové hry; Místa paměti; Hořice na Šumavě; Passion plays; Memory of place