Okruh pozdně románských staveb v Posázaví (Týnec nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou) - Kouklíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce na téma ‚Okruh pozdně románských staveb v Posázaví (Týnec nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou)'' bylo shrnout literaturu k tématu, popsat jednotlivé stavby a zařadit je do architektonického vývoje v českých zemích. V první části práce shrnuje literaturu k danému tématu, ve druhé monograficky popisuje každou stavbu - kostel sv. Havla v Poříčí nad Sázavou, kostel sv. Petra v Poříčí nad Sázavou, rotundu sv. Václav v Týnci nad Sázavou a zaniklý románský hrad tamtéž. Práce si všímá stavu jejich zachování, popisuje stavební úpravy a inventář a chronologicky a typologicky zařazuje stavby do vývojového kontextu pozdně románské architektury v Čechách. Vše je doloženo obrazovou přílohou, která tvoří poslední část diplomové práce.
Late Romanic heritage sights situated in Posázaví (in Týnec nad Sázavou and Poříčí nad Sázavou)
Keywords: románská architektura; Posázaví; Poříčí nad Sázavou; Týnec nad Sázavou; románský hrad; Romanic church; Posázaví; Poříčí nad Sázavou; Týnec nad Sázavou; late Romanic heritage