Ráj - grafický cyklus Johanna Eliase Ridingera. Ikonografie a kontext. - Tuháček, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Augsburský grafik, malíř a nakladatel Johann Elias Ridinger zhotovil během svého života více než 1200 grafických prací. Na konci 40. let 18. století vytvořil dvanáctidílný grafický cyklus Ráj, v němž vedle postav Adama a Evy zobrazil desítky různých zvířat. Tato bakalářská práce ve své hlavní části nastiňuje vývoj tohoto tématu v umění a představuje řadu renesančních a barokních děl. Současně s tím rozebírá tradiční zvířecí křesťanskou a moralistickou symboliku, aby poté mohly být tyto získané znalosti uplatněny na samotnou Ridingerovu sérii. Hlavním cílem předkládané práce je seznámit s významy zvířat, zasadit je do kontextu stvoření člověka, jeho prvotního hříchu a vyhnání z Edenské zahrady, a společně s tím je aplikovat na jednotlivé listy cyklu. Dalším úkolem je představit toto dílo z hlediska použité grafické techniky a dochovaných přípravných prací. Poslední kapitola pak dokresluje ponětí do úplnosti tím, že cyklus zasadí do celkové autorovy tvorby, naznačí otázku objednavatelů a stručně pojedná o pokračovatelích námětu prvotního hříchu.
The Paradise - graphic cycle by Johann Elias Ridinger. Iconography and context.
Keywords: Johann Elias Ridinger; Ráj; ikonografie; grafický cyklus; zvířata v umění; Johann Elias Ridinger; The Paradise; iconography; graphic cycle; animals in art