Psychologické aspekty rozdvojení osobnosti v románu O. Wilda Obraz Doriana Graye a R. L. Stevensona Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda - Michálková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce nejprve v úvodní kapitole definuje pojmy dekadence a umění pro umění v britské literatuře konce 19. století a dále stručně zmíní životopisná fakta obou autorů, která se vztahují k jejich literárnímu odkazu. Na základě odborné literatury se práce pokusí o analýzu projevů chování a základních rysů rozdvojené osobnosti. Teoretické poznatky pak budou využity v literárněvědné analýze románů O. Wilda Obraz Doriana Graye a R. L. Stevensona Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda s ohledem na charakteristiku hrdinů včetně motivace jejich chování ve vztahu ke společnosti. Práce by měla zhodnotit i symboliku a alegorickou rovinu obou románů v kontextu pozdní viktoriánské doby.
Psychological Aspects of the Multiple Personality Disorder in Oscar Wilde's and R. L. Stevenson's Works
Keywords: Dorian Gray; Jekyll; Hyde; rozdvojená osobnost; viktoriánská doba; Obraz Doriana Graye; Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda; Dorian Gray; Jekyll; Hyde; Victorian Period; The Picture of Dorian Gray; The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde