Vývoj genderové politiky v oblasti Evropské unie a její predikce - Sedláková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2011)
Genderová rovnost je velmi významnou společenskou hodnotou, v Evropské unii má dlouholetou tradici a je nezbytnou podmínkou pro dosažení jejích cílů. Práce je zaměřena na zastoupení žen v politice, konkrétně v Evropském parlamentu a národních parlamentech zemí EU. Ženy si cestu do Evropského parlamentu našly, z původních 17 % v roce 1979 je jich nyní více než jedna třetina všech členů - 35 %. Zastoupení v národních parlamentech je mnohem nižší než v Evropském a v jednotlivých členských státech velmi rozdílné. Podíl žen v národních politikách byl v roce 2000 18,3%, v žádném období nebyl zaznamenán pokles a v roce 2010 dosáhl 23,6%. Zajímavé je také srovnání vývoje zastoupení žen podle státních zřízení, z hlediska národních parlamentů jsou nejlepší výsledky dosahovány v evropských královstvích. Pro zvýšení počtu žen v politice jsou v zemích EU nejvíce využívány dobrovolné stranické kvóty. Již nyní jsou vytvořeny dlouhodobé cíle, které naznačují, určité představy o dalším vývoji a kritéria jaká by měla být splněna. Současná představa o zastoupení žen v národních parlamentech je alespoň 25 % poslankyň ve všech členských státech.
Development of gender´s policy in the area of Evropean Union and its prediction
Keywords: gender; rovnost mezi muži a ženami; ženy; pohlaví; zastoupení; gender; equality between men and women; woman; sex; representation