Zdravotní a psychosociální faktory hrající roli při plánování rodičovství u mladých žen - Benešová, Simona (Jihočeská univerzita, 2018)
Žijeme v době, kdy média popisují, že necháváme zodpovědnější úkol našeho života (tj. stát se rodičem) až do pozdějšího věku. V rámci mé bakalářské práce jsem se ale přesvědčila o tom, že představy dnešních mladých žen o rodičovství (alespoň těch, s nimiž jsem mluvila) mediální prezentaci neodpovídají. Cíli práce bylo zmapovat zdravotní a psychosociální faktory, které ovlivňují mladé ženy v plánování rodičovství. Z mé práce vyplynulo, že nejčastějšími zdravotními a psychosociálními faktory jsou bytové a ekonomické podmínky, hledání vhodného životního partnera k založení rodiny a mnoho dalších, které následně ve výsledcích a výzkumné části uvádím a porovnávám. K druhému cíli, který zněl "popsat postoje dnešních mladých žen k mateřství (rodičovství)", bych uvedla, že se jedná o postoje vskutku různorodé. Lze říci, že každá žena se liší a má jiné představy a životní zkušenosti, a právě to ovlivňuje její postoje k mateřství. Zkoumat tyto postoje bylo opravdu velice zajímavé, protože mne vždy každý rozhovor donutil zajímat se o každou ženu blíže a komplexně. Smysl práce vidím v tom, že může posloužit nejen jako informační materiál pro odborníky z oblasti reprodukčního zdraví a plánování rodičovství, ale také jako informace pro mladé ženy, které jsou buď zcela přesvědčené o tom, že si dítě pořídí, nebo naopak rodičovství odmítají či nejsou rozhodnuté a zatím o něm polemizují a teprve hledají tu nejsprávnější cestu, kterou se vydat. Práce může být využita též jako inspirace různým typům párů, svobodným matkám, matkám v pozdějším věku, bezdětným ženám či matkám velmi mladým.
Health and psychosocial factors related to planned pregnancy of young women
Keywords: plánování rodičovství; mateřství; zdravotní faktory; psychosociální faktory; věk; parenthood planning; maternity; health factors; psychosocial factors; age