Změny kyselosti sýrů ementálského typu v průběhu zrání - Randlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce byla zaměřena na faktory ovlivňující zrání sýra, především první fázi. V literárním přehledu byl zpracován průběh zrání sýrů, což je komplexní souhrn změn způsobených syřidlovými enzymy a enzymatickou činností kultur, při kterých sýr získává typický vzhled, konzistenci, chuť, vůni a složení.
Changes in acidity during round-eyed cheese ripening
Keywords: sýr; zrání; složení; aktivní kyselost; cheese; ripening; composition; acidity