Vyhodnocení výrobní měrné emise skleníkových a zátěžových plynů z vybraného chovu prasat - Prokop, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Náplní této závěrečné diplomové práce je vyhodnocení výrobní měrné emise skleníkových a zátěžových plynů z vybraného chovu prasat umístěného v obci Hodětín nedaleko Bechyně, Jihočeský kraj. Práce se zaměřuje na chovnou halu, kde jsou odděleně umístěné březí prasnice a prasnice kojící včetně selat. V práci proběhlo celkem 6 měření, která jsou dále porovnána mezi sebou a s nejnovějším vydáním referenčního dokumentu BREF. V práci jsou zodpovězeny zadané otázky a vybraný zemědělský podnik je zhodnocen dle zásad "Správné zemědělské praxe" dle dostupných BAT technik, uvedených téže v referenčním dokumentu BREF. Roční období hraje pro posuzování a vyhodnocování jednotlivých měření určitou roli. V zimních obdobích je koncentrace amoniaku vyšší z důvodů méně častého větrání, zapříčiňuje nízkou teplotu a vysokou vlhkost v chovné hale. Tyto dva základní aspekty jsou popsány a je vysvětleno, proč tomu tak je a proč pracovníci přistupují k tomuto řešení nastalé situace. Na závěr jsou uvedeny takové metody a doporučení, které mají přispět k nižším emisím ve vybraném chovu prasat.
Evaluation of production specific emissions of greenhouse and load gases from selected pig breeding
Keywords: prasata; zátěžové plyny; BAT; amoniak; pigs; load gases; BAT; ammonia