Prostorová diferenciace podílu uvězněných osob ve světě - Železná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá prostorovou diferenciací rozmístění uvězněných osob ve světě na úrovni jednotlivých států. Na základě převzatých statistických dat z databáze World Prison Brief analyzuje množství uvězněných osob v daných zemích světa. Teoretická část práce je zaměřena na definice a vymezení základních pojmů z oboru penologie a sociální patologie a dále teorie, které jsou s vězeňstvím úzce spojeny. Analytická část zkoumá vliv jednotlivých skupin ekonomických, sociálních a ostatních faktorů na podíl uvězněných osob. Kvantitativní metodu hodnocení vlivu vybraných faktorů charakterizuje korelační analýza. Cílem bakalářské práce je srozumitelně interpretovat prostorové rozdíly ve sledovaném jevu a nalézt hlavní determinanty podněcující výskyt kriminálního chování a vězeňství samotného. Syntetická část se zaměřuje na distribuci zkoumaného jevu v makroregionálním pojetí za účelem generalizace a snadnějšího určení hlavních determinantů a specifik rozmístění zkoumaného jevu.
Spatial Differentiation of the Proportion of Prisoners in the World
Keywords: uvězněné osoby; vězeňství; sociálně patologický jev; podíl; prostorová diferenciace; regionalizace; svět; ekonomické a sociální indikátory; korelace; makroregionální srovnání; imprisoned persons; prison system; socially pathological phenomenon; proportion; spatial differentiation; regionalization; world; social and economic indicators; correlation; macro-regional comparison