Postpartum sexuální tabu a jeho socio-ekologické příčiny - rešerše - Švehlová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Postpartum sexuální tabu, omezení sexuální aktivity v období po porodu, je široce rozšířené napříč lidskými společnostmi, liší se však délka jeho trvání a to od několika týdnů až po více než čtyři roky. Cílem této bakalářské práce je popsat variabilitu postpartum tabu, shrnout a kriticky zhodnotit dosavadní antropologické studie, které se pokoušely vysvětlit toto tabu jako kulturní adaptaci. Práce pojednává o možných příčinách vzniku a udržování tohoto tabu ve světle lidské životní historie, sexuálního chování a místní ekologie. Práce také poukazuje na omezení dosavadních studií a navrhuje novou analýzu postpartum tabu a jejich ekologických, ekonomických a socio-kulturních korelátů, s využitím moderních fylogenetických komparativních metod.
Postpartum sexual taboo and its socio-ecological causes - a review
Keywords: postpartum tabu; sexuální abstinence; meziporodní intervaly; amenorea; postpartum taboo; sexual abstinence; interbirth intervals; amenorrhea