Socioekonomické charakteristiky pacientů Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Humpolec - Průšová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem socioekonomických charakteristik pacientů nemocných tuberkulózou léčených v Léčebně tuberkulózy a respiračních nemocí v Humpolci. Úvodní část práce seznamuje s historií tuberkulózy, epidemiologickou charakteristikou tohoto onemocnění, diagnostikou, klinickými poznatky, léčbou a preventivními opatřeními. Tato část byla vypracována metodou sekundární analýzy dat. V druhé části práce byl proveden kvantitativní výzkum. Pomocí grafů jsou statisticky vyhodnocena data, která byla získána v dotazníkovém šetření. Cílem práce bylo zmapování socioekonomických charakteristik pacientů nemocných tuberkulózou. V třetí části práce je zavedena diskuze nad získanými výsledky. Onemocnění tuberkulózou je v našich podmínkách převážně záležitostí starých lidí a dále lidí s nízkým socioekonomickým standardem. ČR patří mezi země, kde je dobrá epidemiologická situace. Je to hlavně díky fungujícímu systému dohledu nad touto nákazou a důslednému dodržování preventivních opatření. Do budoucna je důležité zmapovat a kontrolovat rizikové skupiny obyvatel a také příliv cizinců se zemí s vysokým výskytem tohoto onemocnění. Práce může být použita jako informační materiál pro prevenci v této oblasti.
Socio-economic characteristics of patients in Humpolec Medical Institution for Tuberculosis and Respiratory Diseases
Keywords: Antituberkulotika; Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Humpolec; Mykobakterium tuberculosis; prevence tuberkulózy; tuberkulínové testy; tuberkulóza.; Antituberculotics; Humpolec Medical Institution for Tuberculosis and Respiratory Diseases; Mycobacterium tuberculosis; Tuberculosis prevention; Tuberculin tests; Tuberculosis.