Mariánská zbožnost a poutní místa jižních Čech - Novotná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce pojednává o mariánské úctě v oblasti jižních Čech. Nejprve předkládá celkový přehled vzniku a vývoje mariánské úcty v Evropě a zejména v českých zemích od 9. století až do současnosti. K velkému rozkvětu kultu Panny Marie došlo v Čechách a na Moravě rovněž v barokní době. Velkou úctu Panně Marii prokazovali především příslušníci některých řeholních řádů, pro něž byla Panna Maria zakladatelkou, ochránkyní či patronkou. Významnou dobou rozvoje mariánské úcty, mariánských poutních míst i mariánských laických družin se stalo rovněž tzv. ''mariánské století'' (1854-1950). Předposlední kapitola podává stručný přehled mariánských poutních míst (kostely, kaple, studánky) v jižních Čechách včetně legend, příběhů a zázraků. Poslední kapitola podrobně přibližuje šest nejznámějších mariánských poutních míst v českobudějovické diecézi (Chlum u Třeboně, Klokoty, Lomec, Římov, Sepekov a Svatý Kámen u Rychnova nad Malší).
The Cult of the Virgin Mary and Places of Pilgrimage in South Bohemia
Keywords: Panna Maria; mariánská úcta; mariánské poutě; české země; jižní Čechy; mariánská poutní místa: Chlum u Třeboně; Klokoty; Lomec; Římov; Sepekov; Svatý Kámen u Rychnova nad Malší.; Virgin Mary; cult of Virgin Mary; Marian pilgrimages; Czech Lands; South Bohemia; important places of Marian pilgrimage: Chlum u Třeboně; Klokoty; Lomec; Římov; Sepekov; Svatý Kámen u Rychnova nad Malší.