Zhodnocení zdravotních rizik životního stylu u dětí staršího školního věku - Dopitová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením zdravotních rizik životního stylu u dětí staršího školního věku. Téma zdravé výživy, zdravého životního stylu a zdravých stravovacích návyků se stává v naší společnosti stále více populární. Zdravé stravovací návyky ovlivňují celý život člověka a pojem zdraví je třeba chápat jako trvalou hodnotu, kterou je nutno ochraňovat a rozvíjet. Výživa dětí a mládeže je bezesporu jedním z nejvýraznějších problémů dnešní doby, a to doslova na celém světě. První část diplomové práce je zaměřena na životní styl dětí staršího školního věku, jeho složky i následky (zejména oblast týkající se výživy). Dále se pak zaměřuje na práci dětské sestry, která se o tyto děti stará. V diplomové práci byly stanoveny dva cíle: zhodnotit vybraná rizika životního stylu u dětí staršího školního věku a zjistit, zda děti staršího školního věku dodržují zásady zdravé výživy. Na základě těchto cílů byly stanoveny čtyři hypotézy: H1 - Děti konzumují více ovoce než zeleniny. H2 - Děti pijí více sladké nápoje než pitnou vodu. H3 - Děti nedodržují zásady zdravé výživy. H4 - Děti upřednostňují rychlá občerstvení před školním stravováním. Hypotézy H1, H3 a H4 byly přijaty. H2 nebyla přijata, neboť ze statistického vyhodnocení kvantitativního šetření vyplynulo, že děti pijí více pitnou vodu než sladké nápoje. K dosažení stanovených cílů a zjištění stanovených hypotéz byl proveden kvantitativní výzkum, přičemž technikou sběru dat byl anonymní dotazník určený dětem ve věku 13 15 let. Na výzkumném šetření se podílelo celkem 310 žáků ze základní školy. Výsledky výzkumného šetření byly zpracovány do grafů a tabulek a statisticky zhodnoceny za pomoci Pearsonova chi kvadrát testu. Výsledky výzkumného šetření této diplomové práce byly použity pro vytvoření brožurky o zdravém stravování, která je určena pro děti i jejich rodiče. Vytvořený materiál může být k dispozici u dětských sester, které pracují v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Brožurka může sloužit k získání informací o zdravé výživě.
Evaluation of health risks lifestyles of older school age children.
Keywords: dítě; výživa; sestra; životní styl; zdravotní riziko; child; nutrition; nurse; healthy lifestyle; healthy risk