Morální distres učitelů psychologie na středních školách - Lencová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá morálním distresem učitelů psychologie na středních školách. Práce je rozdělena na dvě části, a to praktickou a teoretickou část. Teoretická část je věnována definici pojmů etika, morálka, stres, morální distres. Dále též samotnému učitelství psychologie v České republice, učiteli psychologie a stručné rešerši výzkumů morálního distresu u učitelů. V praktické části jsou prezentovány ukázky z hloubkových rozhovorů s deseti učiteli psychologie, přičemž osm z deseti vyučujících popsalo celkem šestnáct morálně stresových situací ze své učitelské praxe. Cílem diplomové práce bylo pomocí kvalitativního výzkumu zjistit, které situace u učitelů psychologie na středních školách vyvolávají morální distres a jak učitelé tyto situace řeší a prožívají. Výzkum ukázal, že učitelé psychologie se setkali s morálně stresovými situacemi, jejichž zdroji byly následující stresory: vedení školy (3), kolegové (2), žáci (6), rodiče žáků (1), výuka (4). Zrozhovorů nevyplynulo, že by morální distres učitelů souvisel primárně s učitelstvím psychologie.
Moral distress of psychology teachers in secondary school
Keywords: Morální distres; morální dilema; stres; etika; morálka; učitelství psychologie; dilema profesní identity; Moral Distress; Moral Dilemma; Stress; Ethics; Morality; Psychology Teaching; Dilemma of Professional Identity