Senioři v rezidenčních zařízeních a jejich subjektivní vnímání potřeb - Křižková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá subjektivním vnímáním potřeb samotnými klienty v rezidenčních zařízeních v Rakousku. Klíčovým teoretickým východiskem práce je typologie potřeb podle M. Max-Neefa a A. Maslowa. Na teoretickou část navazuje kvalitativní výzkum, hledající odpověď na zásadní výzkumnou otázku: Jaké potřeby vnímají senioři jako ústřední? Na základě výsledků budou formulována některá praktická opatření. Cílem diplomové práce je zjistit, jaké potřeby - s odkazem na zmíněné typologie - vnímají jako stěžejní sami senioři, jak se tyto potřeby projevují v denním životě.
Elderly people in residential institutions: The own perception of human needs in old age
Keywords: Stáří; gerontologie; adaptace; senior; lidské potřeby; rezidenční zařízení; Old age; aging; gerontology; senior; residential institution; human needs; aadaptation; activisation