Sekundární prevence přenosu HIV/AIDS u osob nad 40 let - Rožníčková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je sekundární prevence pohlavně přenosných chorob u osob starších čtyřiceti let. Aktuálním tématem v oblasti prevence pohlavně přenosných chorob je preference primární prevence na základních a středních školách, přestože dle statistik je nesporný nárůst počtu např. HIV pozitivních osob u věkového spektra nad 40 let. V teoretické části se zaměřuji na partnerské vztahy, manželství, vývoj manželství, manželské krize a nevěru. Dále zde popisuji historii a původ viru HIV, charakteristiku onemocnění AIDS, které vzniká po nákaze virem HIV, způsob jeho přenosu, prevenci proti přenosu. Cílem práce bylo zjistit informovanost osob nad 40 let o problematice a prevenci HIV/AIDS. Zjistit, zda respondenti používají bariérovou antikoncepci při změně sexuálního partnera. Dalším cílem bylo zjistit zájem respondentů o zdravotní stav u svého nového sexuálního partnera. Zkoumaný soubor tvořili respondenti starší 40 let, kteří jsou svobodní, ženatí/vdané, rozvedení/rozvedené, vdovci/vdovy, druh/družka, registrovaní partneři a respondenti, kteří v průběhu dvou let navázali nový sexuální vztah. Ke sběru dat jsem použila kvantitativní formu výzkumu, přesněji formu dotazníků. Dotazníky byly rozdány v Berouně, Českých Budějovicích, Chebu, Jihlavě, Novém Jičíně, Praze a Příbrami. Z celkového počtu rozdaných dotazníků 100 (100 %) byla návratnost dotazníků 62 %. Hypotéza 1: Informovanost osob starších 40 let o onemocnění HIV/AIDS budou zkreslené a nepřesné. Hypotéza 2: Více než polovina respondentů nepoužívá bariérovou antikoncepci při navázání nového sexuálního vztahu. Hypotéza 3: Více než polovina respondentů nevyžaduje negativní test na onemocnění HIV/AIDS. Všechny tři stanovené hypotézy, které jsou výše napsané, se díky provedenému výzkumu potvrdily. Výsledky této práce mohou být publikovány v odborných časopisech, kde zvýší veřejnou informovanost lidí o problematice HIV/AIDS.
Secondary prevention of a transfer of HIV/AIDS among people above the age of 40
Keywords: AIDS; HIV; Manželství; Nevěra; Prevence; Přenos; AIDS; HIV; Marriage; Unfaithfulness; Transfer; Prevention