Vyrovnávání se s morálním zlem v rodinném prostředí - Bečvářová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá procesem vyrovnávání se člena rodiny s morálním zlem jiného člena rodiny. Teoretická část vymezuje pojem rodina a rozvádí působení rodiny na dítě včetně sociálně patologických jevů v rodině. Dále pojetí morálního zla, dobra a morálky rozvádí morální filozofie. Jako morální kodex je použito desatero s příklady morálního zla, které se týkají i nevěřícího člověka. Závěr teoretické části zkoumá fenomén viny a možné reakce člověka na vinu druhého. Velká pozornost je věnována odpuštění. Výzkumné šetření s použitím kvalitativní metodologie tvoří praktickou část, která vychází ze tří hloubkových rozhovorů s osobami, které jsou nějakým způsobem ovlivněny morálním zlem člena rodiny. Je zkoumán především postoj člena rodiny k druhému, který se dopustil morálního zla a proces vyrovnávání se s vinou druhého. Analýza dat je provedena interpretativní fenomenologickou analýzou.
The Dealing with Moral Evil in the Family
Keywords: rodina; rodičovství; hodnoty; sociální patologie rodiny; morální zlo; dobro; morálka; vina; odpuštění; možnosti vyrovnávání; family; parenthood; evaluation; social family pathologies; moral evil; the good; moral; blame; forgiveness; possibilities of compensation