Korespondence mezi purkmistrem a radou města Českých Budějovic a rychtářem a konšely města Třeboň v 16. století - Caklová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním úkolem bakalářské práce nesoucí název "Korespondence mezi purkmistrem a radou města Českých Budějovic a rychtářem a konšely města Třeboň v 16. století" je přiblížit čtenáři diplomatické styky, které mezi sebou zmíněná města vedla. Jedná se o kritickou vědeckou edici pramene, důležitou pro rekonstrukci meziměstských vztahů v průběhu 16. století. Práce je rozdělena do tří kapitol. Úvod je zaměřen především na přiblížení použitých pramenů a základní literatury, ale zabývá se také dosavadním zpracováním tématu meziměstské korespondence. První kapitola přináší všeobecný vývoj městské správy od konce husitství do bitvy na Bílé Hoře. Druhá kapitola ukazuje stručný pohled do dějin města České Budějovice a panství Třeboň, především ve sledovaném období 16. století, ale věnuje se také nejrůznějším privilegiím, kterými byla města obdařena. Třetí a zároveň poslední kapitola je jádrem celé práce. Zde je obsažen diplomatický rozbor vlastní edice s nepostradatelnou ediční poznámkou. Následují jednotlivé dopisy v plném znění se stručnými záhlavními regesty, doplněné poznámkovým aparátem. Závěr je zhodnocením zjištěných poznatků. Součástí práce je seznam použitých pramenů a literatury a přílohy, které obsahují ukázky jednotlivých listů a úředních knih.
The Correspondence between the Portreeve and the City Council of České Budějovice and the Portreeve and the Aldermen of Třeboň in 16th Century
Keywords: korespondence; České Budějovice; Třeboň; 16. století; correspondence; České Budějovice; Třeboň; 16. století