Filmové interpretace významných děl české literatury - Šauflerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá filmovými adaptacemi významných děl české literatury. Nejprve se ve své práci zabývám otázkou filmového zpracování literárního díla, představuji základní terminologii a podrobně rozebírám jednotlivé prvky literárního textu. Dále uvádím specifika pro literární a filmové vyjadřování, jednotlivé adaptační přístupy s přihlédnutím k teorii horkých a chladných médií. Další část své práce věnuji narativním technologiím a postavě vypravěče, kde mj. shrnuji rozdílné názory literárních teoretiků na tuto otázku. Pro praktickou část své diplomové práce jsem vybrala zástupce jednotlivých adaptačních přístupů a ty rozebírám z hlediska věrohodnosti k předloze a také z hlediska postavy vypravěče.
Film interperations of significant works in Czech literature
Keywords: film a literatura; literární adaptace; filmová adaptace; adaptační přístupy; komparace knižní a filmové podoby; postava vypravěče; naratologie; specifika literárního vyjadřování; specifika filmového vyjadřování; film and literature; literary adaptation; film adaptation; adaptation approaches; comparing the book and the movie; the narrator character; narratology; the specifics of literary expression; the specifics of cinematic expression