Výskyt virových onemocnění včel v souvislosti s úrovní zamoření roztočem Varroa destructor v oblasti Prachaticka - Bláhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv roztoče Varroa destructor na zdravotní stav včelstev a na výskyt virových onemocnění u jím napadených včel. Zkoumána byla i přítomnost mikrosporidií rodu Nosema. Metodou RT-PCR byl v některých včelstvech detekován výskyt viru deformovaných křídel a viru akutní paralýzy včel. Koprologické vyšetření prokázalo výskyt spor Nosema spp.
Prevalence of honeybee viruses in connection with coinfection by mite Varroa destructor in region Prachaticko
Keywords: včela medonosná; včelí viry; Varroa destructor; Nosema spp.; varroatolerance; honeybee; bee viruses; Varroa destructor; Nosema spp.; varroatolerance