DEVIANTNÍ CHOVÁNÍ MLÁDEŽE A PROBLÉMY VOLNÉHO ČASU - Bartizalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé diplomové práce je přiblížit specifické formy deviantního chování, charakteristické zejména pro volný čas současné mládeže a na základě empirického šetření zjistit, v jaké míře a za jakých okolností se tyto specifické formy deviantního chování vyskytují ve volném čase současné mládeže. Teoretická část diplomové práce, která se opírá o tematicky související odbornou literaturu, mapuje teoretické přístupy k problému specifických forem deviantního chování a k problematice volného času. Praktická část diplomové práce je založena na vlastním empirickém výzkumu, jehož předmětem je vzorek žáků 9. tříd základních škol. Závěr práce se pokouší porovnat míru a okolnosti, za kterých se specifické formy deviantního chování u mládeže ve skutečnosti vyskytují, s teoretickými předpoklady.
DEVIANT BEHAVIOUR OF ADOLESCENTS AND PROBLEMS WITH LEISURE TIME
Keywords: volný čas; mládež; životní styl; sociální deviace; kvantitativní výzkum; leisure time; adolescents; lifestyle; social deviations; quantitative research