Čeští autoři v digitální říši - Kmochová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Od konce 20. století, kdy se rozšiřuje počet aktivních uživatelů využívající nová média, se objevují změny ovlivňující celý literární systém. Tato práce se v teoretické části zabývá definicí literárních pojmů spojených s internetovou kulturou, v kontextu změn literárního systému problematikou vnímání tradičního vztahu autora - čtenáře a literárními fenomény. V praktické části analyzuje současné české autory, kteří sociální sítě využívají sice odlišně, ale s podobným cílem, a to především za účelem (sebe)propagace. Práce je zaměřena na komerčně úspěšné autory a ty začínající a představuje různé formy prezentace současných českých spisovatelů na internetu, včetně vztahu s virtuální komunitou.
Czech Authors in the Digital Realm
Keywords: česká literatura; digitalizovaná literatura; internet; sociální média; Facebook; Instagram; Wattpad; virtuální komunita; interaktivita; čeští autoři; czech literature; digital literature; internet; social media; Facebook; Instagram; Wattpad; virtual commumity; interactivity; czech authors