Vliv změn klimatických podmínek během roku na mléčnou užitkovost dojnic - Uherová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Negativní působení vysokých teplot na mléčnou užitkovost skotu je poměrně specifický problém. Právě dojnice, které produkují mnohem více tepla než krávy nedojené, jsou kategorií skotu nejcitlivější k vysokým teplotám prostředí. Byly sledovány změny teplot a tlaku vzduchu v průběhu roku a byl vyhodnocen jejich vliv na mléčnou užitkovost skotu. Bylo zjištěno, že nízké teploty organismus dojnic příliš nezatěžují. Při vysokých teplotách však u dojnic dochází ke stresovým stavům z horka a ke snížení denního nádoje. U dojnic holštýnského plemene se projevila vyšší citlivost na teplotní výkyvy než u českých strakatých dojnic, v dlouhodobějším trendu (v ročním porovnání) je však užitkovost holštýnských dojnic vyrovnanější.
Impacts of climate changes on milk production efficiency in dairy cattle during a calendar year
Keywords: chov skotu; mléčná užitkovost; teplota; tlak; tepelný stres; cattle grazing; milk production; temperature; atmospheric pressure; thermal stress