Brachyterapie gynekologických malignit - Kurážová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této bakalářské práce je brachyterapie gynekologických malignit. V teoretické části je popsána anatomie ženských pohlavních orgánu, obecné zásady brachyterapie, gynekologické aplikace brachyterapie a zhoubná gynekologická onemocnění léčená touto metodou. Teoretická část je zpracována z odborných publikací, článků a internetových stránek formou literární rešerše. Výstupem této rešerše je sumarizace poznatků o brachyterapii gynekologických malignit a tím i tvorba edukačního textu, což bylo prvním cílem práce. Druhým cílem práce bylo porovnat dávky na kritické orgány močový měchýř, rektum při uterovaginálních aplikacích v závislosti na typu použitého aplikátoru Fletcherovy sondy a Ring aplikátoru. Data pro praktickou část práce jsem čerpala z archivovaných ozařovacích protokolů na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. a zpracovala je do tabulek. Porovnávány byly dva soubory pacientek léčených pro karcinom děložního čípku uterovaginální aplikací v letech 2008 2018. Z výsledků vyplývá, že průměrné dávky na močový měchýř jsou u obou aplikátorů téměř shodné, ovšem pro Fletcherovu sondu jsou o 0,09 Gy nižší než pro Ring aplikátor. Průměrná dávka na rektum je ovšem dle výsledků nižší o 1,136 Gy při použití Ring aplikátoru, z čehož můžeme usuzovat, že použití Ring aplikátoru při uterovaginální aplikaci je pro šetření rekta z hlediska aplikované dávky záření výhodnější. Výchozí hypotéza práce, že využitím novějšího Ring aplikátoru jsou dávky na kritické orgány nižší, než je tomu při využití Fletcherovy sondy, nebyla dle získaných výsledků potvrzena ani zamítnuta.
Brachytherapy of gynaecological malignancy
Keywords: Radioterapie; brachyterapie; děložní čípek; uterovaginální; vaginální; kritické orgány; Radiotherapy; brachytherapy; uterine cervix; uterovaginal; vaginal; critical organs