Laboratorní stanovení fibrinogenu koagulačními metodami - Žillová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Vyšetření hladiny fibrinogenu patří bezesporu k velmi důležitým vyšetřením krve. V minulosti se často stávalo, že pacient umřel na vykrvácení. V dnešní době už je známé, že fibrinogen patří k důležitým faktorům srážení krve. Nízké hladiny fibrinogenu totiž vedou ke krvácivým projevům. Naopak zvýšená koncentrace fibrinogenu představuje nezávislý rizikový faktor rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a je to také rizikový faktor trombóz. Zvýšenou hladinu fibrinogenu ovšem můžeme najít i těhotných. Ve své práci bych se ráda zabývala porovnáním hladin fibrinogenu mezi muži a ženami. A případně bych ráda porovnala hladiny fibrinogenu u různých onemocnění. Další můj cíl je porovnat dva přístroje při vyšetření hladin fibrinogenu. Fibrinogen je glykoprotein s biologickým poločasem 3-5 dní. Fibrinogen je přítomný v plazmě a v granulích krevních destiček. Je syntetizován v játrech. Fibrinogen je substrátem pro trombin, který fibrinogen štěpí, a to za vzniku fibrinových monomerů. Současně je také substrátem pro plazmin. Dále je štěpen i některými dalšími enzymy, které jsou trombinu podobné. Zároveň je i hlavní krevní bílkovinou podporující agregaci krevních destiček. V teoretické části své práce bych se ráda věnovala detailnějšímu popisu fibrinogenu a hemostázy. Také bych chtěla zmínit koagulační metody. V praktické části se budu věnovat preanalytické fázi vyšetřování vzorků, kde bych ráda zmínila i chyby, které v této fázi vyšetření mohou vzniknout. Dále budu popisovat analytickou fázi a krátce zmíním i postanalytickou. Bylo mi umožněno porovnávat celkem 246 vzorků a k tomu ještě 36 vzorků, které byly změřené na dvou různých přístrojích. Z těchto výsledků jsem potom sestavila tabulky a grafy pro různá porovnání.
Evaluation of fibrinogen levels using coagulation methods.
Keywords: fibrinogen; fibrinolýza; koagulace; fibrinogen; fibrinolysis; coagulation