Harmonizace pracovního a rodinného života současné české společnosti - Soukupová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
V české společnosti došlo v posledních dvou desetiletích k politickým, sociálním, ekonomickým a kulturním proměnám, které přinášejí řadu změn v uspořádání společnosti jak na trhu práce, tak v rodině. Cílem práce je vypracování přehledové studie z oblasti sociologie, která reflektuje důsledky těchto změn a dále vzájemné provázání mezi pracovním a rodinným životem. Základem studie je zodpovězení otázky, jak se v dnešních podmínkách zejména ženy vyrovnávají s pracovními a rodinnými povinnostmi, jaká je role ženy v současné české společnosti. Dále práce reflektuje, jak se genderové stereotypy projevují jak ve sféře veřejné. Práce je obohacena o vlastní výzkumnou sondu s vybranými jedinci, která sleduje, jak se nové podmínky na trhu práce odráží v soukromém životě, jak se tyto dvě sféry ovlivňují a proměňují a jaké genderové nerovnosti neustále s sebou nesou.
The harmonization of family life and work within contemporary Czech society
Keywords: rodina; trh práce; gender; genderové stereotypy; rodinná politika; family; labour market; gender; gender stereotypes; family policy