Zkušenosti dospělé populace s nekonvenční medicínou - Jahnová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá zkušenostmi dospělé populace s nekonvenční medicínou. Práce je koncipovaná na dvě části. První část je zaměřena na teoretické vymezení problematiky a seznámení s pojmy, druhá část je výzkumná. Teoretická část je rozdělena do několika podkapitol. První se zabývá nekonvenční medicínou. Je zde popsán historický kontext od pravěku po současnost. Dále problematika a úskalí dnešní medicíny i její komplementární existence. V další části jsou popsány diagnostické, terapeutické a svépomocné metody alternativní (nekonvenční) medicíny. Praktická část mapuje zkušenosti dospělé populace s nekonvenční medicínou, zdravotní problémy, pro které danou léčbu vyhledávají. Dále zjišťuje druh zvolené terapie a motivaci pro její volbu. Mapuje také subjektivní úspěšnost v léčbě. Výzkum v praktické části je prováděn kvantitativně a to metodou anonymního dotazníku.
Experiences of adult population with unconventional medicine
Keywords: Nekonvenční medicína; alternativní postupy léčby; komplementární přístup.; Unconventional medicine; alternative treatments; complementary approach.