Vliv běžných denních činností na vertebrogenní potíže bederní páteře - Sáblíková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem běžných denních činnosti na vertebrogenní potíže bederní páteře. Právě bederní páteř je nejčastějším místem výskytu bolestí, protože je zde přenesen pohyb z dolních končetin a pánve. Původem těchto potíží je v první řadě nesprávné provádění každodenních aktivit, při kterém dochází k nerovnoměrnému zatížení svalových skupin a k nedostatečné stabilizaci páteře. Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv má nesprávné provádění běžných denních činností na bolesti bederní páteře, jak je důležité provádět tyto činnosti správně a nastínit možnosti fyzioterapie a kinezioterapie, jako prevenci a léčbu těchto potíží. V teoretické části je popsána anatomie bederní páteře a její funkce, postura a držení těla, běžné denní činnosti, které ovlivňují bederní páteř, správné provádění těchto činností a v neposlední řadě možnosti fyzioterapie při bolestech bederní oblasti páteře. Praktickou část jsem zpracovala formou kvalitativního výzkumu. Cílová skupina se skládala ze dvou žen, ve věku 20 a 44 let a jednoho může, ve věku 23 let, při čemž všichni trpěli bolestmi bederní páteře. Terapie probíhala po dobu 8 týdnů, jedenkrát týdně pod mým dohledem a pacienti měli za úkol cvičit obden cviky, které byly zadávány při jednotlivých návštěvách. Na začátku terapie byla pomocí rozhovoru odebrána anamnéza, byl proveden vstupní kineziologický rozbor, který jsem doplnila o dokumentaci a stanovil se krátkodobý kinezioterapeutický plán. Před začátkem terapie jsem stanovila cvičební jednotku, která byla individuálně upravována, podle momentálních schopností respondentů. Soubor cviků obsahoval spinální cviky, aktivaci hlubokého stabilizačního systému, aktivaci správného dechového stereotypu, cviky z metody Ludmily Mojžíšové a prvky z dynamické neuromuskulární stabilizace. Na konci terapie byl proveden výstupní kineziologický rozbor, který obsahoval fotodokumentaci a byl stanoven dlouhodobý kinezioterapeutický plán. U všech probandů došlo ke zlepšení dechového stereotypu, celkového držení těla při každodenních činnostech a ke zmírnění bolesti v bederní páteři.
Impact of daily living activities on vertebral lumbar spine problems
Keywords: držení těla; běžné denní činnosti; bederní páteř; fyzioterapie; posture; activities of daily living; lumbar spine; physiotherapy