Vliv časového odstupu od aplikace radiofarmaka na poměr aktivity kost/pozadí při scintigrafii skeletu - Zahořová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Vliv časového odstupu od aplikace radiofarmaka na poměr aktivity kost/pozadí při scintigrafii skeletu. Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl prokázat vliv zvoleného časového odstupu od aplikace radiofarmaka do doby zahájení pořizování celotělových scintigramů skeletu na kvalitu vyšetření u pacientů vyšetřených pomocí celotělové scintigrafie skeletu na úseku nukleární medicíny Kliniky zobrazovacích metod FN Plzeň. Poměr mezi aktivitou pozadí a kostí se u pacientů bude lišit s délkou intervalu mezi aplikací radiofarmaka a zahájením snímání. Předpokládáme, že s rostoucím časovým intervalem bude vzrůstat i poměr aktivity mezi pozadím a kostí, což v praxi znamená vyšší kvalitu pořízeného záznamu. Hypotéza této práce předpokládá diferenciaci poměrů mezi naměřenými aktivitami pozadí a kosti v závislosti na časovém odstupu zahájení celotělové scintigrafie od aplikace radiofarmaka. Ke stanovení poměrových hodnot byl vytvořen referenční soubor z osob mužského pohlaví ve věku 25 65 let (rok narození 1951 1991, rok vyšetření 2013 2016), o tělesné hmotnosti 65 95 kilogramů, u kterých scintigram nevykazuje patologii v hodnocené oblasti skeletu ani v oblasti měkkých tkání pravého stehna. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin dle časových odstupů mezi aplikací a začátkem snímání celotělového záznamů skeletu. První soubor tvoří 30 pacientů vyšetřených za 120 minut od aplikace radiofarmaka. Druhý soubor obsahuje 30 pacientů, u kterých byl scintigram pořízen za dobu delší než 120 minut od podání radiofarmaka. Pomocí techniky ROI jsou získány hodnoty z oblastí L5, levého femuru a měkkotkáňových struktur pravého stehna. Z těchto jsou poté vypočítány poměry pozadí a kosti k ověření hypotézy, která předpokládá, že mezi poměrovými hodnotami u obou výše zmíněných skupin bude rozdíl. Tento rozdíl by měl dokázat, že delší časový odstup mezi aplikací radiofarmaka a zahájením scintigrafie bude znamenat vyšší kvalitu scintigrafického záznamu. Tento kvalitativní faktor tak v praxi bude přínosem jak pro pacienty, tak i pro lékaře, kteří scintigramy popisují.
Influence of the time interval from the radiopharmaceutical administration on the bone / background activity ratio in the bone scintigraphy
Keywords: nukleární medicína; scintigrafie skeletu; oblast zájmu; radiofarmakum; časový odstup; nuclear medicine; bone scintigraphy; region of interest; radiopharmaceutical; time interval