DOPRAVNÍ HIERARCHIE STŘEDISEK OSÍDLENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI A JEJÍ VÝVOJ OD ROKU 2000 - Šarvaic, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá dopravní hierarchií středisek osídlení v Jihočeském kraji a jejím vývojem od roku 2000. V práci jsou použity dopravně-geografické metody výzkumu běžně používané pro studium dopravní hierarchie. V teoretické části práce je pozornost věnována zejména studiu dopravní hierarchie, její vazby na geografii sídel a hlavní faktory ovlivňující výslednou dopravní hierarchii středisek osídlení. V analytické části práce je zkoumán dlouhodobý vývoj dopravní hierarchie z pohledu velikostní hierarchizace souborů pro jednotlivé dopravní prostředky v porovnání s komplexní hierarchií středisek a dále jsou analyzovány hodnoty relativního dopravního a komplexního významu, jak tabulkově, tak graficky. Dále jsou analyzovány změny dopravní hierarchie středisek osídlení za sčítací roky 2010 a 2016. Pro analýzu byla použita data z Celostátního sčítání dopravy na silniční a dálniční síti ČR 2000-2016 vydávaná Ředitelstvím silnic a dálnic, která byla zpracována a vyjádřena jak v tabulkách a grafech, tak v kartografické podobě.
Transport hierarchy of settlement centers in South-Bohemian region and its development since 2000
Keywords: dopravní hierarchie; komplexní hierarchie; silniční doprava; dopravní poloha; sídelní systém; transport hierarchy; complex hierarchy; road transport; transport location; settlement system