Techniky korálkování ve výuce na 1. stupni ZŠ - Pospíšilová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem diplomové práce jsou "Techniky korálkování ve výuce na 1. stupni ZŠ". Teoretická část je věnována historickému původu a vývoji korálků, různým druhům korálků z hlediska materiálu, tvaru a vlastností. Dále si přiblížíme možné korálkovací techniky a jejich využití především s žáky na 1. stupni ZŠ, obohacené o základní terminologii a různé obměny práce. Teoretická část se zabývá cíli a výstupními kompetencemi žáka 1. stupně základní školy v technické výchově, teorii plošné i prostorové představivosti a tvořivosti. Dále vnáší náhled do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání v oblasti technických prací. V praktické části jsou uvedeny způsoby motivace pro práci s různými materiály. Nalezneme zde kreativní korálkovací techniky, které jsou zpracovány do podoby originálních projektů do výuky. Funkčnost projektů byla vyzkoušena pomocí odučených hodin na 1. stupni ZŠ. Projekty byly realizovány ve výuce v 2., 3., 4. a 5. ročníku ZŠ a v rámci volnočasového kroužku.
Beading techniques in teaching at the 1st level of primary school
Keywords: korálky; korálkovací techniky; historický původ korálků; vhodnost materiálů; plošná a prostorová představivost; tvořivost; projektová metoda; RVP; Člověk a svět práce; beads; beading techniques; historical origin of beads; suitability of materials; surface and spatial imagination; creativity; project method; Framework Educational Programme