Princip subsidiarity v teorii sociální politiky - Mikudová, Dita (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce s názvem ,,Princip subsidiarity v teorii sociální politiky" se zabývá analýzou principu subsidiarity v rámci sociální politiky, jeho teoretickým ukotvením jak v rámci sociální politiky, tak i v rámci Evropské unie, praktickou aplikací v kontextu sociální práce v souvislosti s etickým pojetím tohoto principu a také kritikou, která se snáší na tento princip. Nejdříve jsou nastíněna teoretická východiska sociální práce, poté vymezení principu subsidiarity, geneze subsidiarity, úloha v rámci Evropské unie. Poté jsou nastíněna etická východiska, konkrétní aplikace subsidiarity a v poslední řadě kritika tohoto principu. Diplomová práce je teoretická.
Subsidiarity Principle within the Theory of Social Politics
Keywords: sociální politika; princip subsidiarity; sociální práce; sociálně etické reflexe; kontrola principu subsidiarity; aplikace principu subsidiarity; kritika principu subsidiarity; Social Politics; Subsidiarity Principle; Social Work; Socio-ethical Reflection; Control of Subsidiarity Principle; Application of Subsidiarity Principle; Criticism; Criticism of Subsidiarity Principle