Dubletní výslovnost v angličtině - Kaše, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se věnuje alternativním způsobům výslovnosti jednotlivých slov v rámci standardní angličtiny. Nezabývá se tedy primárně regionálními a národnostními dialekty. Teoreticky popisuje příčiny vzniku těchto dalších možných způsobů uznávané výslovnosti tak, jak souvisí s historickými událostmi na Britských ostrovech a dalšími okolnostmi provázejícími tento jev. Nezabývá se tedy psanou formou jazyka. Praktická část je pak tvořena slovníkem frekventovaných slov každodenní mluvy s výčtem jejich možných způsobů výslovnosti. Celá práce předpokládá základní znalosti fonetické terminologie a problematiky, především znalost mluvícího ústrojí a způsoby tvoření hlásek a souhlásek.
Alternative pronunciation in English