Eucharistie v Janově evangeliu - Poláček, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá pojetím eucharistie v Janově evangeliu. První kapitola je věnována pojmům eucharistie, Večeře Páně a Poslední večeře, a také jistému dělení možných přístupů k sakramentalitě v Janově evangeliu. V dalších kapitolách se pak již podrobně zabývá pěti místy Janova evangelia, která jsou v souvislosti s eucharistií nejčastěji uváděna. Je to svatba v Káně (2,1-11), eucharistický úryvek (6,51-58), umývání nohou učedníkům (13,1-20), o kmeni a ratolestech (15,1-17), probodení Ježíšova boku (19,34). Práce se snaží problematiku řešit v co nejširších souvislostech včetně případných Janových inspiračních zdrojů, aby se tak ukázala vzájemná provázanost těchto míst a hluboká teologická koncepce celého evangelia. Za tím, že ustanovení eucharistie je z Poslední Večeře přesunuto do ''řeči o chlebu života'' v 6. kap. a je nahrazeno mytím nohou, se skrývá zcela konkrétní intence evangelisty. Zřejmě hrozilo, že se eucharistie stane magickým prostředkem, bez pevného vztahu ke vtělení a Ježíšově obětní smrti, které kladou své nároky na život obce křesťanů. Téma svátostí je tak podřízeno kristologickému akcentu.
The Eucharist in the Gospel of John
Keywords: eucharistie; Večeře Páně; Poslední Večeře; Janovo evangelium; eucharistický úryvek; {\clqq}řeč o chlebu života``; svatba v Káně; zázrak rozmnožení chlebů (nasycení pěti tisíců); chůze po moři; umývání nohou; o kmeni a ratolestech; vytečení krve a vody; svátosti; svátosti v Janově evangeliu; Eucharist; Lord{\crq}s Supper; Last Supper; Gospel of John; eucharistic section; {\clqq}the bread of life discourse``; the wedding at Cana; the multiplication of the loaves; walking on the sea of Galilee; washing of the feet; vine and branches; flow of blood and water; sacraments; sacraments in the Gospel of John