Zjištění techniky sjíždění a zatáčení veřejnosti v České republice - Hrůša, Albert (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této Diplomové práce je zjistit, zaznamenat, vyhodnotit a porovnat data ohledně technik sjíždění a zatáčení české veřejnosti. Pro kvalititavní výzkumu byla použita metoda neparticipantního pozorování. V průběhu pozorování došlo k pořízení krátkého video záznamu každého z lyžařů. Pomocí získaných materiálů se vyhodnotilo nejen zastoupení jednotlivých technik, ale i správnost jejich provedení. Dalším bodem je pak porovnání získaných informací s diplomovou prací Jana Nohavy z roku 2007, což vedlo ke zjištění, k jakým změnám a jakou dynamikou vývoje prošlo lyžování v průběhu posledních šestnácti let let.
Finding the technique of descending and turning the public in the Czech Republic
Keywords: lyžování; techniky sjíždění a zatáčení; carving; lyže; sjezdovka; výzkum; lyžařská střediska; oblouk; skiing; technique of descending and turning; carving; ski; slope; research; ski resorts; curve