Rizikový plán v souvislosti s prevencí úrazů u klientů Domova sv. Alžběty - Myslivcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Úrazy představují závažné a diskutované téma zdravotně sociální problematiky, zejména u početné a stále přibývající populace nad 65 let. Osoby vyššího věku se stávají ohroženou skupinou pro svou větší zranitelnost a křehkost. Cílem předkládané bakalářské práce je podat ucelený pohled na příčiny, souvislosti a faktory, které k potenciálnímu úrazu u starého člověka mohou vést. Na základě mapování ohrožujících jevů lze nastínit cesty prevence, a tím přispět k zamezení následků, které u seniorů bývají často trvalé, ne-li fatální. Propojením teoretické a výzkumné části jsou porovnávána fakta z dostupných informačních pramenů s poznatky vlastního šetření použitím kvalitativních metod: analýzou dat, pozorováním a dotazováním. Výsledky pořízené v Domově sv. Alžběty odhalují poměrně shodné skutečnosti s názory popsanými v odborné literatuře. Závěrečným výstupem celé této práce je potvrzení nutnosti nových strategických přístupů k prevenci. Moderní pojetí zdravotně sociální péče vybízí ke komplexnímu pohledu na starého člověka. Proto i rizikový plán je chápán jako účinný preventivní prvek, který předchází úrazům a zároveň respektuje funkční schopnosti a veškeré bio-psycho-sociální možnosti klienta.
Risk plan related to injury prevention of the clients of St. Elisabeth's Nursing Home
Keywords: stáří; domov pro seniory; úraz; rizikový faktor; prevence; rizikový plán; age; nursing home; injury; risk factors; prevention; risk plan