Vliv vybraných faktorů na biochemické parametry krve u koní - Zelenková, Sofie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce na téma "Vliv vybraných faktorů na biochemické parametry u koní" se zabývá zhodnocením látkového metabolismu u zvolených skupin koní v definovaných nutričních a chovatelských podmínkách a určením případných metabolických rizik a způsobem jejich řešení. Látkový metabolismus byl hodnocen pomocí vybraných biochemických parametrů, které byly porovnávány mezi sportovními koňmi a koňmi využívaných k výuce jezdectví na Školním statku v Humpolci. Z každé skupiny bylo vybráno pět koní, u kterých byly vyhodnoceny chovatelské a nutriční podmínky, fyziologický stav, možné příčiny poruch látkové-ho metabolismu a návrhy řešení. Naše výsledky se shodovaly s výzkumy jiných studií, avšak nebyl zde statisticky významný rozdíl hodnot zkoumaných biochemických parametrů mezi sledovanými skupinami koní. Rozdíl byl patrný mezi jednotlivé odběry. U alkalické fosfatázy byl u některých koní zjištěna její zvýšená aktivita. Hodnoty cholesterolu byly nejnižší v jarním období a byly mimo fyziologické rozmezí. Byly zjištěny nižší hodnoty vápníku v letním období, které mohou být způsobeny jeho nedostatečným příjmem. Naopak hodnoty hořčíku překračují referenční rozmezí a mohou být způsobeny jeho nadbytečný příjmem nebo onemocněním led-vin. Narušení metabolického stavu může být způsobeno různými onemocněními jako je například equinní metabolický syndrom, vývojová ortopedická onemocnění, hyperlipemie nebo laminitida.
Effect of selected factors on biochemical parameters of equine blood
Keywords: krev; kůň; metabolické profilové testy; blood; horse; metabolic profile test